Creative Commons licensed image: Tina Franklin (https://www.flickr.com/photos/97481684@N08/9365641519) |
Ας ξεκινήσουμε με μια απλή θεώρηση: Ο δημιουργός ενός έργου τέχνης –κάθε μορφής τέχνης- δεν επιθυμεί απαραίτητα να γίνει εμπορικό προϊόν. Κι αν μιλήσουμε για λογοτεχνία, η ελεύθερη διάθεση ενός βιβλίου στην εποχή του χαρτιού ήταν κοστοβόρα και ως εκ τούτου αδύνατη. Στη εποχή του διαδικτύου όμως, το κόστος έκδοσης αλλά και διανομής στον αναγνώστη εξαϋλώθηκε, και ο δημιουργός ή ο εκδοτικός οίκος μπορεί πλέον δωρεάν και χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις να το απελευθερώσει ως κοινό αγαθό.
Οι άδειες Creative Commons, ως μετεξέλιξη παλαιότερων αδειών, δίνουν το πλαίσιο της ανοικτής διανομής ενός έργου, σε αντίθεση με το αυστηρά περιοριστικό copyright, μέσα από 6 εναλλακτικές επιλογές. Ποια τα οφέλη της ελεύθερης διάθεσης για τους δημιουργούς; Ψάξτε για τους καλλιτέχνες που διαθέτουν ελεύθερα το έργο τους και η Google σας έχει έτοιμη την απάντηση.
Τα τελευταία χρόνια δημιουργείται αθόρυβα και στη χώρα μας μια ανοικτή λογοτεχνική σκηνή με ολοένα και αυξανόμενη διείσδυση: Τα ελληνικά λογοτεχνικά έργα που διανέμονται αυτή τη στιγμή ελεύθερα και νόμιμα σε ψηφιακή μορφή είναι πραγματικά πολλά και θα το διαπιστώσετε ευθύς αμέσως. Τα ανοικτά ψηφιακά βιβλία συναντώνται σε ποικίλους μορφότυπους (epub, mobi, pdf, flip book, html, android app κλπ) και διαβάζονται εύκολα από οποιαδήποτε υπολογιστική συσκευή (ηλεκτρονικούς αναγνώστες, ταμπλέτες, έξυπνα κινητά, επιτραπέζιους υπολογιστές).
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: